2-4 iunie 2022 ROMANIAN SUSHI CUP 2022 este prima ediție a competiției care va trimite cel mai bun sushi chef din România la competiția internațională World Sushi Cup din Tokyo.
World Sushi Cup Japan este un o competiție internațională organizată de All Japan Sushi Association și sponsorizată de Ministerul Japonez al Agriculturii, cu scopul de a îmbunătăți standardele și de a identifica cei mai buni sushi chefs din lume.

Participanții sunt aleși în urma unor competiții locale precum Nordic Sushi Cup (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda), Championnat de France de Sushi, Poland Sushi Cup, Brazialian Sushi Cup etc.

In perioada 2-3 iunie 2022, 20 de bucătari români vor beneficia de training de specialitate, iar competiția va avea loc în 4 iunie, fiind jurizată de unii din cei mai buni sushi chefs din lume: Hirotoshi Ogawa (Presedinte al Japonia Sushi Association si al World Sushi Skills Institute), Alon Than (campionul mondial 2015), Junko Kawada (Vicecampion World Cup Sushi Japan 2013), Wagner Spadacio (Vicecampion World Cup Sushi Japan 2018), Alex Crăciun (Best Chef British GQ Food & Drink Awards 2017), Diego Vianello – Locul III France Sushi Cup (2017-2018), Jorge Dionicio – sushi chef din 1999), Iulian Constantin – Presedinte onorific al juriului, coproprietar lant de restaurante ZenSushi

Romanian Sushi Cup (romaniasushicup.ro) va desemna trei câștigători: cel care va obține primul loc, va reprezenta România la World Sushi Cup din Tokyo și va primi o bursă de 2500 eur, locul doi va primi o bursă de 1000 eur, iar locul trei, 500 eur.

„Spre deosebire de celelalte țări, România organizează și o competiție pentru amatori: #thesushiexepreince”, declară Iulian Constantin, organizatorul Romanian Sushi Cup. „Ne dorim să creăm, dar și să educăm comunitatea celor care vor să se perfecționeze în arta pregătirii sushi-ului, care a evoluat de-a lungul timpului de la un preparat simplu din orez și pește crud la o formă de artă, tehnică desăvârșită și multă creativitate. Această evoluție a însemnat ani de învățare și perfecționare, iar noi, prin aceste acțiuni, ne dorim să facilităm accesul la această cunoaștere”.

#thesushiexpereince presupune atât un concurs național adresat amatorilor, care pot să se înscrie cu preparatele lor, dar și târgul de sushi organizat în data de 4 iunie la Culynarion, București unde vor fi demonstrații de sushi cooking, degustări de: sushi, sake, demonstrații de caligrafie japoneză etc.

Despre juriu:

Hirotoshi Ogawa – Presedinte al Japonia Sushi Association si al World Sushi Skills Institute
Absolvent al renumitei Scoli Culinare Tsuji din Osaka, Hirotoshi Ogawa și-a desăvârșit tehnica în restaurant bine cunoscute din Australia si Japonia.

De-a lungul timpului a predat arta sushi in peste 50 de tari ca SUA, Portugalia, Thailanda, Republica Ceha, India, Olanda, Romania sau Ucraina. De asemenea, a lansat cursul video „Sushi, Sashimi – Programul de îmbunătățirea competențelor”.
Alon Than – Campionul Mondial la Sushi 2015

Un maestru Sushi cu peste 20 de ani de experiență câștigată în Japonia unde a condus bucătăriile mai multor restaurante din Tokyo.

În prezent locuiește în Polonia din anul 2003 unde este proprietarul lanțului de restaurante Izumi Sushi (6 restaurante), 2 restaurante Kago by Alon și Matcha Bistro & Bar. În August 2015 Alon a a câștigat aurul la World Sushi Cup Japan devenind astfel cel mai bun campion de sushi din lume.

Junko Kawada – Vicecampion World Cup Sushi Japan 2013

Junko Kawada a început inițial să lucreze cu ciocolată, dar și-a schimbat imediat atenția către fructele de mare crude după ce l-a întâlnit pe Maestrul Sushi Kazato-San în 2007. Schimbarea a avut un mare succes și a dus la o medalie de argint la Cupa Mondială de Sushi din Japonia în 2013.

Kawada este cunoscută în special pentru preparatele ei creative și neobișnuite. Conduce KO’UZI Sushi & Fine Foods în Antwerpen.
Wagner Spadacio – Vicecampion World Cup Sushi Japan 2018

Și-a început cariera culinară japoneză în 2010 după ce a obținut certificatul de Pro Sushi Chef la Paris. Pasiunea pentru cultura japoneză s-a dezvoltat, iar câțiva ani mai târziu, a participat la French Open Sushi Competition unde a terminat învingător, devenind campion francez de sushi în 2017.

S-a antrenat apoi în Japonia la faimosul restaurant Bazară, din Tokyo, condus de bucătarul de 3 stele Michelin Hirohisa Koyama, devenind în 2018 vicecampion mondial la World Sushi Cup de la Tokyo.

Alex Crăciun – Best Chef British GQ Food & Drink Awards 2017

Alex Crăciun este bucătar la Londra, cu o experiență de peste 17 ani în restaurantele cu stele Michelin în bucătăria franceză modernă și clasică. Și-a petrecut ultimii 5 ani descoperind și creându-și dragostea pentru mâncarea japoneză.

Executive Head Chef la Sosharu London Hiya Shanghai, un restaurant desemnat Restaurantul Anului din Londra la Premiile AA Hospitality 2017-2018, câștigând 3 premii AA de start în primul an.

Diego Vianello – Locul III France Sushi Cup (2017-2018)
Diego Vianello lucrează de 12 ani în mediul sushi, deține un restaurant în sudul Franței, apoi a lucrat ca bucătar de sushi în principalele restaurante japoneze din Monaco și în alte stațiuni franceze.

Jorge Dionicio – sushi chef din 1999

Jorge Dionicio a intrat în contact cu bucătăria japoneza în 1999, iar de peste 15 ani lucrează în cele mai recunoscute restaurante sushi din lume (New York, Austin, LA și Tokyo). A lucrat cu cei mai buni maeștri, printre care Morimoto, Azabu, Uchi, Hirohisa și Akashi, învățând de la aceștia diverse tehnici și valori ale bucătariei japoneze
Iulian Constantin – Președinte onorific al juriului, coproprietar lanț de restaurante ZenSushi

A studiat cu maestrul Okuda Yutaki în Japonia unde a luat parte la un program de formare cu Masayoshi Kazato – președinte al All Japan Sushi Association & World Sushi Skills Institute. În 2014, a participat la World Sushi Cup de la Tokyo, ceea ce i-a permis să fie în top zece cei mai buni maeștri de sushi din lume.

El invită bucătarii de sushi de renume mondial să surprindă împreună oaspeții cu soluții și concepte noi.

Iulian împărtășește experiență și cunoștințele obținute de la cei mai buni maeștri cu mare pasiune, construind un nou capitol în gastronomia românească.