O tragedie shakespeariană văzută… din bucătărie, prin ochii servitorilor și ai bucătarilor. Cu Hamlet în sos picant al lui Aldo Nicolaj, bine-cunoscuta poveste despre răzbunare și dreptate capătă valențe noi, o încărcătură mai degrabă comică decât tragică.

Personajele noi introduse de dramaturgul italian, Froggy, Cathy, Inge și Breck, transformă dictonul „a fi sau a nu fi” în „a mânca sau a nu mânca”, făcând din gătit arta supremă: „Și bucătăria e diplomație, armă de pace și armă de război”.

Hamlet, Ofelia, Claudius și ceilalți eroi shakespearieni intră în plan secund, evoluând aproape caricatural, împinși într-o zonă ce frizează absurdul. Dar și în bucătărie, unde se gătesc feluri luxuriante, pantagruelice, impresionante prin titulatura lor – găină faraonă à la Sfinx, ficat à la Prometeu, limbă à la Plutarh, sufleu de fasole à la trompeta judecăţii de apoi, biftec în sânge de fiord, foccaccia cu piper à la Medeea etc. –, personajele lui Aldo Nicolaj acționează mânate de aceleași slăbiciuni și defecte, de gelozie, arivism, nevoia de răzbunare.

E ca și cum personajele din umbră, ignorate până acum, își iau, în sfârșit, revanșa și se joacă demiurgic, dar tot în nota quiproquo-ului tipic dramaturgului englez, cu marii eroi shakespearieni, pe care îi lasă să se anihileze reciproc, în timp ce în bucătărie viața merge mai departe și restul e… mâncare.

Hamlet în sos picant se Aldo Nicolaj
Regia: Alexandru Jitea
Distribuția:
Froggy – Gabriel Răuţă
Cathy – Isabela Neamțu
Inge – Anca Dinicu / Oana Carmaciu
Breck – Vlad Bălan
Hamlet – Bogdan Costea
Regina – Luminiţa Erga
Horatio – Răzvan Bănică
Laertes – Filip Ristovski
Elios – Rareș Andrici
Polonius – Adrian Edu
Ofelia – Corina Dragomir

Scenografia: Liliana Cenean
Traducerea: Carmen Velcu

Durată: 2h (fără pauză)

Reprezentatii:
– 1 Martie 2018, ora 19:30, Hamlet în sos picant la Teatrul Nottara, Sala George Constantin

Bilete la Casa de bilete a teatrului, deschisă zilnic, între 10.00-20.00 sau online pe www.nottara.ro