O descriere de 6 rânduri în “ World Athlas of Wine”, lucrarea lui Hugh Johnson, a fost de ajuns pentru a trezi interesul fata de terroir-ul românesc, contelui francez Guy TYREL de POIX, stomatolog de meserie si pasionat de vinuri prin genealogie si înclinatie.
Intuind potentialul calitativ al regiunilor viticole românesti, el lasa în urma 600 de ani de experienta de familie în viticultura si un domeniu (Domaine Peraldi) pe care îl gestiona în Corsica si soseste în România, în anul 1993, la Ceptura, Dealu Mare.
Feteasca Neagra de Dealu Mare, facuta de un tânar oenolog (Aurel ROTARESCU), l-a vrajit pe Guy si de aici s-a nascut…povestea.
Astfel, în 1994 ia nastere S.E.R.V.E. (Societatea Euro Româna de Vinuri de Exceptie), prima si pentru câtiva ani, singura societate privata din sectorul viticol românesc. Marele debut s-a petrecut tot în 1994, atunci când prima sticla din gama “Vinul Cavalerului”iese pe piata si devine un succes într-un timp foarte scurt.
Între timp, gama de vinuri s-a diversificat, S.E.R.V.E. lansând pe piata gama de asamblaje Milenium rosu si alb (în 1999 si 2001), si primul vin Cuvée – Cuvée Charlotte (în 2001, cu vinul din recolta 1999).
În 2005 a urmat marca “Terra Romana”, alcatuita din vinuri atent selectionate, destinate celor mai rafinate gusturi si distribuita exclusiv în HoReCa si pe pietele externe.
Cuvée Guy de POIX este ultimul grand vin lansat de S.E.R.V.E., în 2014, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de activitate, un vin-omagiu adus celui care si-a legat destinul de Feteasca Neagra si care, din pacate, a disparut dintre noi în anul 2011 – Contele Guy TYREL de POIX.
Podgoria Dealu Mare, situata la nivelul paralelei de 45°, la fel ca si regiunile Bordeaux si Toscana, este considerata “ Patria Vinurilor Rosii”, unul dintre terroir-urile de referinta ale României.
Podgoria Dealul Mare se încadreaza în zona dealurilor Subcarpatilor Meridionali, cuprinzând colinele si depresiunile situate între râul Teleajen la vest si râul Buzau la est.
Întinsa pe o suprafasa de aproape 14.500 de hectare, “Patria Vinurilor Rosii” are o istorie si o traditie viticola bogate, de peste 2000 de ani.
Microclimatul din Dealu Mare, similar celui mediteranean, ofera vitei de vie conditii deosebite de dezvoltare, în special pentru soiurile destinate vinurilor rosii: mai multe zile însorite (în medie, cu 14 zile în plus fata de restul tarii), ploi moderate si pamânt roditor.
Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir sunt câteva dintre soiurile care se exprima cel mai interesant si complex în aceasta zona, dar si soiurile albe sunt bine reprezentate aici, prin Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling.
Dupa o perioada de început (1995 – 2001) în care am lucrat cu echipamentele si utilajele montate într-o crama déjà existenta, am construit o crama complet noua pe un amplasament din Ceptura, situat în apropierea viilor noastre.
Constructia a început în anul 2000 si prima îmbuteliere a avut loc în 2001, prima recolta vinificându-se în anul 2002. Crama noastra se caracterizeaza prin suplete în utilizare si combinatia între modern si traditional ca tehnici si echipamente utilizate.
De-a lungul anilor, am marit succesiv capacitatea cramei, urmarind adaptarea de tehnici moderne de vinificare. Astfel, în 2005 am completat capacitatea de prelucrare la strugurii albi, cu 2700 hl în inox, iar în anul 2007 am marit capacitatea de stocare la temperatura controlata (hala climatizata dotata cu 2000 hl capacitate de stocaj în vase din inox) si am construit si amenajat un spatiu pentru maturarea vinului în butoaie de stejar, de asemenea climatizat, cu o capacitate de 1000 hl.
Terroir-ul, suma tuturor particularitatior care influenteaza gustul si calitatea vinului si care include în mod esential si factorul uman, este punctul de plecare pentru vinurile bune. Astfel, în alegerea podgoriilor, accentul a cazut pe identificarea locurilor adaptate diferitelor soiuri de struguri.
În Dealu Mare, “Patria Vinurilor Rosii”, unde soiurile dedicate vinurilor rosii se dezvolta cel mai bine, avem 60 de hectare de vie. Cabernet Sauvignon-ul, Feteasca Neagra, Pinot Noir-ul, Merlot-ul dar si câteva dintre soiurile noastre albe, cum ar fi Chardonnay si Feteasca Alba, prind viata aici si se exprima an de an, în asamblajele create cu mare grija, dupa îndelungi tatonari…sau în stare pura, ca monocepage.
Pentru vinurile albe cu precadere, am ales podgoria Babadag (Cogealac), dealurile Dobrogei fiind recunoscute pentru soiurile albe. Aici avem 56 de hectare de vie.
Viile noastre au fost plantate în majoritate între 1999 si 2012, cu plante care provin din propria noastra pepiniera. Avem în exploatare si vii mai batrâne (din 1965), pe care le-am descoperit si readus la viata dupa îndelungi eforturi.
Dealu Mare – Ceptura este si casa noastra. Aici, de peste 20 de ani, lasam natura sa se exprime prin vinurile noastre.
Suntem mereu bucurosi de oaspeti si va asteptam cu placere daca doriti sa vedeti unde si cum facem vinurile, cum ne îngrijim viile, cum valorificam « terroir-ul », cum protejam mediul si cum arata peste 20 de ani de experienta în frumoasa lume a viilor si vinurilor.
Fie ca doriti sa ne vizitati alaturi de prieteni, colegi, sau împreuna cu partenerii de afaceri, suntem încântati sa va organizam vizite private ale cramei si viei, precum si degustari personalizate în functie de preferintele voastre.
Amenajat în anul 2012, pavilionul nostru pentru degustari, cu o capacitate de 35 de persoane si cu acces la o curte spatioasa, poate gazdui evenimente deosebite, cum ar fi degustari în cadrul team building-urilor, sau evenimente private restrânse.
Pentru degustari si vizite la crama, avem diferite variante de prezentare, pe care le realizam pentru minim 10 si maxim 35 de participanti.
Vizitele se organizeaza prin programare, cu minim 15 zile înainte. Suntem o echipam mica si ne bucuram de oaspeti, iar pentru ca vrem sa va simtiti bine în crama noastra, dorim sa ne putem organiza din timp…
Pentru vizite, degustari si evenimente, va rugam sa o contactati pe colega noastra, Geta Nicolae (Email: gnicolae@serve.ro / Tel: 0723.627.535). Degustari de vinuri Bucuresti, provenite din podgoria Dealul Mare.
SERVE Podgoria Ceptura
Adresa: Comuna Ceptura 125 C,
Tel: 0723.627.535, 0244 445 750
Email: ceptura@serve.ro
Vizite Crama: gnicolae@serve.ro
Website: www.serve.ro