Construiam concentric. Mereu am vrut mic dar iesea de fiecare data mare! În ’94-’95 cumparam un teren la Archia. Nici macar nu stiam unde este. Am trecut o data si mi-am spus ca pentru sine: sigur nu o sa ma mai duc prea des.

Apoi, a fost ca în viata. Unei case i-a fost trebuincios un suflet. Vila de peste râu si calul Larava. Mândru si frumos. Lui i-am facut un manej. Manejul a iesit prea mare si a tras dupa sine alti cai. Alte planuri. Alte viziuni.

De la radacini la vârf. Conacul Archia e un tablou. Strânge culori si texturi de la mai bine de trei generatii. Si se picteaza sub ochii nostri încet, simplu, frumos.

Am ales cu sufletul si am recuperat, continuu, peisaje, obiecte, sentimente. Pentru a aduce totul, azi. Strângeam mobila intuitiv.

Înca de la începutul anilor 90, dar fara un plan precis. Acum ma uit în jur si stiu exact de unde am luat pendula din restaurant sau vitrina de lânga bar.  Îmi placeau obiectele, ma provocau sa le pun în valoare, sa le citesc istoria si sa le scot la iveala frumusetea ascunsa. Alta decât cea initiala.

Conacul Archia, primul concept. Am schimbat karma locului

Asa a început viata conacului. Când am pus piciorul în santierul de la parter am avut o revelatie! Imens era. 10 camere, biblioteca, sala de conferinte. Dar cine suntem noi si de ce facem asta? Cine ar veni vreodata la Archia?

Camerele cu blazon, locul boierului contemporan

Cei care sunt ca noi. Care cauta. Care sunt inspirati de dealuri cu gene de soare sau de florile de câmp din buza verii. Am facut urmatorul pas. Planurile. Camerele conceptuale.

Cu blazon. Mi-am dorit sa iasa perfecte. În detaliu. În desene, marmura din bai, oglinzi sau ergonomie. Confirmarile însa au venit mult mai târziu. Când noi ne-am mutat de tot la Archia.

Când am trecut de încrâncenarea celui care contruieste. Când am înteles lectia. Când locul ne-a atras. Camera macilor, a florilor de câmp, a cailor si a echitatiei, a florilor de soare si a frunzelor, a levanticai si a hulubariei, a vânatoarei si a specificului românesc, a iazului si a papadiei. Blazon din natura.

Mansarda, spiritul boierului contemporan

Conacul a crescut organic. Ne-a tras lânga el. Involuntar, noi l-am construit asemenea spatiului ce îl înconjoara. Florile, copacii, întreg universul vegetal si animal de la Archia l-am adus în atmosfera din camerele personalizate.

Am muncit precum bunii nostri la parter, am planificat precum generatia noastra la etajul întâi si am improvizat precum generatia lui Horia, pentru mansarda. Sunt brazi la intrare iar în beci avem gemuri facute de bunica.

Chinezarii – magiun de prune cu nuci, dulceata de macese. Estetic si util. Marmura din bai are inflexiunilor copacilor, culorile florilor de câmp, violetul provensal sau nuantele texturate ale pufului de porumbel.

Domeniul, extensia boierului contemporan

Domeniul a ajuns la 10 hectare. Manejul, grajdurile, piscina, pavilioanele pentru nunti, spaitul, wifi, parcare inclusa. Cu deschidere spre orice loc frumos din Transilvania.

Conacul Archia
Adresa: Sat Archia nr.92,
Jud Hunedoara, Transilvania
Telefon: +40 0735 886 130, +400254 223 033
Email: rezervari@conacularchia.ro
Website: www.conacularchia.ro