RADAR, cel mai amplu festival de new art media, anunță lansarea unei noi ediții RADAR Kids la magazinul București din centrul Bucureștiului, între 27 și 29 octombrie.

Tema acestei ediții este Evoluția și este pusă în scenă sub forma unui loc de joacă în care arta, tehnologia și interacțiunea se împletesc pentru a dezvolta creativitatea copiilor.

În cadrul festivalului sunt prezentate 10 instalații de artă digitală cu care copiii cu vârsta de peste 3 ani pot interacționa.
Biletul oferă acces în cadrul tuturor secțiunilor din festival unde se pot bucura alături de părinți de proiecte de realitate augmentată, virtuală, inteligență artificială și momente performative.

RADAR Kids Evoluția este un proiect educațional susținut și prezentat de Lidl România și finanțat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

„Prin intermediul secțiunii RADAR Kids, festivalul aduce cultura digitală și tehnologia în contact cu copiii într-un mod creativ. Această secțiune prezintă proiecte care conectează asociații și instituții culturale cu artiști, încurajându-i să descopere universul imaginației și să ofere copiilor experiențe cu adevărat neobișnuite.

Peste 3.000 de copii au participat la eveniment anul trecut, explorând atât zona principală RADAR, cât și secțiunea specială dedicată lor. Tema de anul acesta se concentrează pe Evoluție și aduce în prim plan instalații interactive și proiecte digitale concepute special pentru cei mici.

Recomandăm aceste activități pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani, pentru a se bucura de o experiență cât mai potrivită fiecăruia, în funcție de vârstă și etapă în dezvoltare.”, spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

3 zile, 10 instalații
Timp de 3 zile, între 11:00 și 23:00, peste 10 instalații ce folosesc noile tehnologii ca mediu de creație vor ilustra evoluția unor lumi și personaje într-un spațiu gândit special pentru copii. Dintre acestea enumerăm AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecții video, senzori de mișcare, lumini și sunete care captează atenția celor mici și le permite să controleze și să exploreze o lume fantastică în evoluție.

Una dintre instalațiile din zona Kids este pregătită de Opera Comică București, în colaborare cu un grup de studenți din cadrul Masterului de Tehnologii interactive pentru arte performative și media – Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC).

Aceștia vor aduce o instalație multisenzorială care îmbină lumini vibrante, oglinzi magice și proiecții interactive prin care copiii vor experimenta o călătorie în Valea Recunoștinței pornind de la spectacolul „Erus și Valea Recunoștinței” al Operei Comice pentru Copii, regizat de Ana Crăciun Lambru, o adaptare după textul lui Alec Blenche.

O altă colaborare, Teatrul „George Ciprian” Buzău și Ogmios Z42, va aduce un robot care joacă teatru la RADAR Kids. Ogmios Z42 este un robot care încurajează prietenia dintre oameni și roboți și care invită oamenii să se joace de-a roboții, dacă sunt iubitori de teatru. Personajul Ogmios Z42 a fost creat de Marina Hanganu (RO) și Bianca Trifan (RO) și adus la viață de Smaranda Găbudeanu – păpușar (RO) în spectacolul „2032 SMART-FAMILY” din cadrul proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”.

Anul acesta la RADAR este prezentă și Societatea Ornitologică Română (SOR), care se ocupă cu studiul și protecția păsărilor și a naturii de peste 30 de ani. SOR va susține realizarea a 3 instalații pentru copii prin sunete, triluri si imagini ale păsărilor din România – o modalitate inedită de a stârni emoția celor participanți și de a începe sau aprofunda o relație de durată cu păsările și natura.

Pe tot parcursul vizitei în secțiunea Kids, copiii vor fi întâmpinați de Pufarici, mascota Lidl România, prietenos, curios și entuziasmat de noi tehnologii și de artă.

Line up
Artiștii invitați la RADAR Kids anul acesta sunt: Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Ioana Mischie, Andra Bria, TAMMY LOVIN, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei.

Festivalul RADAR va avea loc pe toată suprafața a 5 etaje ale Magazinului București și va găzdui peste 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie și secțiunea dedicată RADAR Kids.

Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.

Despre RADAR
RADAR este cel mai amplu festival de new media art susținut de UniCredit Bank și co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.

RADAR KIDS este prezentat de Lidl România.

RADAR KIDS Evoluția este un proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 3. Acest material nu reprezintă poziția autorității finanțatoare.
Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Mercedes, Fanta, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Absolut, Conceptual Lab by Theo Nissim, Primăria Sectorului 3, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din România, UNATC I. L. Caragiale, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) al Universității din București, Opera Comică, Societatea Ornitologică Română (SOR), Fundația România de Mâine, Fundația ESHTE, 360 Revolution.

Parteneri media: IQAds, The Institute, Zeppelin, Agerpress, Designist, BIZ, Iabilet, Bilete.ro, Eventim, Livetickets, start//up, Igloo, Modernism, GOKID, Munteanu, Radio România Cultural.

Parteneri radio: KissFm, Zile si Nopti, Rock FM, Magic FM.

Identitatea acestei ediții RADAR este realizată de Glitch Shop.Mai multe informatii pe pe paginile de social media @RADAR.newmediaart.
RADAR LIVE este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro