Selecția „VINARIUM – 100 de vinuri reprezentative românești pentru 100 de ani de România Mare” anunță gruparea aleasă pentru Centenar. Am considerat că este imperativ să comunicăm clar ce înseamnă asta – deoarece am fost „parte din sistem, în spatele cortinei și în culise” tocmai ca să vă putem povesti și vouă!

VINARIUM NU este destinat specialiștilor, ci opiniei publice din țară și străinătate

Toate vinurile pro­puse spre analiză au fost eva­luate de către oameni din afara industriei – e vorba de personalități cu rezultate dovedite în domeniile lor de activitate, cu capacitate de înțelegere generică a unui sistem de valori și de integrare a acestor valori în propriile judecăți. Toți evaluatorii prezenți la sesiuni au putut gusta toate vinurile înscrise, iar numărul anilor de școală al acestor invitați, cumulat, a fost de câteva secole.

Scopul principal al formării acestui tip de juriu a fost acela de a include și oameni care văd vinul din alte unghiuri (importante), care aparţin altor sfere socio-profesionale, în „mișcarea de promovare a vinului românesc”. Imaginea vinului românesc – și a României, în ultimă instanță! – are de câștigat atât pe plan intern cât și extern prin contribuția acestor tipuri de evaluatori. Şi asta pentru că publicul vizat provine din toate domeniile, din toate straturile socio-profesionale – consumatori obișnuiți care să fie astfel atrași către vin prin „vocile” care au participat la selecții.

Scriitori, istorici, sociologi, diplomați, oameni de artă și de business s-au apropiat poate pentru prima oară atât de intim de vin prin VINARIUM, într-un mod sistematizat și cu explicații și obiective clare. Prezența singurului Master of Wine de origine română, Ana Sapungiu, care a oferit celor prezenți îndrumări și propria perspectivă intens educată asupra vinurilor, ca și prezența CEO-ului International Wine Contest Bucharest, Cătălin Păduraru, au ajutat evaluatorii să înțeleagă mai bine cum trebuie să arate vinurile bune. Iar capacitatea acestor evaluatori de a inspira, educa sau de a atrage atenția asupra valorilor vinicole românești este, la rândul ei, una reală și credibilă.

Prin participarea la selecții, vinul românesc câștigă ambasadori de valoare certă și recunoscută în mai multe domenii.

VINARIUM NU este un concurs de vinuri, ci o selecție non-ierarhică!

Cele „100 de mari vinuri românești pentru 100 de ani de România Mare” sunt „DE top, dar NU UN top”. E vorba de un lot în cadrul căruia nu s-au operat ierarhizări, ci care e compus din vinuri remarcabile prin calitățile lor, din ani diferiți și crame diferite – menite să ofere o diversitate de imagini ale viticulturii românești, pentru o diversitate de consumatori. E vorba de construirea încrederii față de vinul românesc: prin oferirea de multiple expresii ale originii ori soiurilor și prin multiple stiluri de vinificare, pe diverse paliere de preț. Evaluările au avut scopul de a „recruta în forța de elită” a vinurilor românești acele produse care să transmită în mod onorabil valorile diverse purtând „denumirea de origine România”.

Fiecare dintre participanții la decizii a avut acest obiectiv în minte: ca vinurile alese să reprezinte țara să aibă suficiente calități încât să ofere de sine stătătoare, dar mai ales împreună, o imagine asupra valorii actuale a viticulturii și enologiei din România.

VINARIUM NU se vrea exhaustiv, ci festiv și ofertant

Celor care sunt convinși că „ar fi trebuit incluse și alte vinuri”, VINARIUM le spune: „Da, aveți dreptate!” Organizatorii sunt cei dintâi care știu asta. Dar, așa cum întreaga forță de penetrare a unei sulițe se concentrează într-un vârf, tot așa era nevoie ca și în ceea ce privește acest tip de eveniment să existe o selecție limitativă, formulată ca un „număr magic” care să stârnească interesul și credibilitatea. În anii ce urmează – prin acest eveniment „cu geometrie variabilă” dar mai ales prin altele (inclusiv unele inspirate de VINARIUM dar organizate de alte entități eficiente și de bună credință) – se vor dezvolta numeroase alte oportunități de afirmare și creștere a numărului și imaginii vinurilor românești valoroase. VINARIUM s-a dorit un semnalizator și un deschizător de cale, o invitație la descoperire pentru publicul consumator și o invitație la sărbătorire a unor succese deja clare. Și, firește, o invitație adresată cramelor pentru a-și înscrie „campionii” în cursa pentru selectare – pentru că, să nu uităm: dacă e să fim cinstiți, imaginea vinului românesc nu poate fi mai bună decât realitatea la care contribuie cramele producătoare.

VINARIUM NU este terminat odată cu trecerea în 2019. Deja în siajul lui apar imediat și alte concepte

Chiar dacă degustările pentru selecția VINARIUM la Centenarul Marii Uniri s-au încheiat, activitățile legate de cele „100 de mari vinuri românești” continuă – ba chiar cu o viteză și un impact și mai mare. Urmează popularizarea listei și mai ales a modului și personalităților prin care ea a fost făcută, urmează inscripționarea vinurilor alese, urmează ca publicul să le deguste – prin achiziții din sistemul comercial sau prin intermediul degustărilor organizate cu diferite ocazii (unele nu neapărat legate de vin)*. Urmează articole și publicarea de cărți din literatura internațională relevantă, urmează și crearea unei platforme online de promovare a evenimentelor naționale cu vin, pentru ca tot mai multă lume să se convingă că România face vinuri „de top”. Iar dacă pentru publicul larg degustarea și promvoarea sunt cele mai importante căi de „aderare” la valorile viticulturii naționale, organizatorii VINARIUM au gândit deja și alte formule pentru membrii industriei – evenimente și întâlniri profesionale pentru prezentări de caz, schimburi de experiență și informații, socializare șamd. Anunțuri importante vor urma în curând pe această temă. Și, poate, ca urmare a acestei prime ediții VINARIUM și a evenimentelor următoare va crește și gradul de educație și competitivitate în rândul producătorilor de vin. Ar fi un obiectiv secundar, dar foarte important al VINARIUM.

VINARIUM NU are nimic împotriva vinului „de țară”. Este un demers „pentru vinul bun”

Organizatorii VINARIUM au un mesaj și pentru cei care cred că „doar vinul de țară e bun”. L-a rostit Cătălin Păduraru în intervenția de deschidere a degustărilor, și l-aș sintetiza cam așa: nu avem nimic împotriva vinului de țară, atâta vreme cât este bine făcut – corect, curat, expresiv; dar trebuie să recunoaștem că marile rezerve de creștere pentru acest sector al economiei naționale, în secolul XXI în care ne aflăm,  îl constituie producția, promovarea și comerțul organizate și eficiente, care adaugă plusvaloare și care oferă astfel resurse pentru progrese viitoare. E firesc atât pentru noi – ca organizatori de formate de promovare și educație – dar e firesc și pentru comercianți și pentru public să acceseze cu prioritate vinurile produse în crame organizate, verificate, apte să genereze progres în domeniu.

* Am pus mai sus o steluță deoarece mi-ar plăcea ca unul dintre efectele Vinarium 2018 să fie comunicarea independentă de organizatori a vinurilor incluse în selecție, fă­cută direct de către cramele pro­ducătoare în cadrul diverselor de­gustări pe care le susțin pe parcursul anului. De asemenea, văd posibil și necesar un „road-show” / o caravană cu vinuri incluse în selecția VINARIUM. Vinurile românești de top – și în general discuțiile despre vin, ca și educația publicului sau a revânzătorilor – ar avea de câștigat enorm.

Evaluatorii VINARIUM & ambasadorii onorifici ai vinului românesc

Șerban Atanasiu – Medic specialist implantolog, proprietar al Miko Center
Cezar Paul-Bădescu – scriitor, jurnalist, realizator TV, scenarist (Ana, mon amour);
Dorin Bodea – Doctor în Economie la Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei Române, cu specializarea în Management, fondator al uneia dintre cele mai apreciate companii de consultanță, cercetare, training și coaching;
Radu Bozocea – expert în pro­prie­tate intelectuală, partener Weiz­mann Ariana & Partners;
Adrian Buga – istoric de artă, critic, scriitor;
Ion Chirescu – “unul dintre cei mai vechi și mai discreți antreprenori imobiliari din România”, după cum l-a caracterizat Ziarul Financiar. Colecționar recunoscut pe plan internațional, fondator al primului muzeu privat din România;
Adrian Cioroianu – istoric, profesor universitar, realizator TV, fost Mi­nistru al Afacerilor Externe, actual Ambasador al României pe lângă UNESCO;
Bogdan Diaconu – manager financiar, MBA în finanţe, specializat în domeniul construcţiilor şi dezvoltării imobiliare;
Dan Gherguț – cadru universitar, membru al Asociației Statisticienilor din România și al Institutului Internațional de Statistică;
Augustin Ioan – Prof Univ Dr Arhitect, director al Studiilor doctorale de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, este laureat al premiului Duiliu Marcu al Academiei Române, câștigător al unor importante concursuri de arhitectură. A predat la universități din Statele Unite iar din 2018 este Ambasador Fulbright;
Vintilă Mihăilescu – profesor de antropologie la SNSPA, a condus între 2005 și 2010 Muzeul Țăranului Român, este specializat în domeniul studiilor rurale, al culturii materiale, patrimoniului și teoriei antropologice. A înființat Societatea de Antropologie Culturală din România și primul Master de Antropologie din țară, a predat la universități din mai multe state europene și în Canada și este colaborator permanent al revistei Dilema Veche. A fost decorat în 2005 cu Ordinul Meritul Cultural și în 2006 cu Ordinul Serviciu Credincios.
Ioan T. Morar – poet, prozator, diplomat, realizator de emisiuni radio şi TV. În 2017, a fost întronizat ca Paharnic al Papei în ordinul Echansonnerie des Papes din Chateauneuf du Pape.
Alexandru Mironov – scriitor, jurnalist, realizator emisiuni TV de ştiinţă şi anticipaţie, fost Ministru al Tineretului;
Mirela Nemțanu – CEO HOSPICE Casa Speranţei, instituţie care a asistat peste 22.000 de pacienţi în cei 26 de ani de existenţă;
Adrian Păduraru – actor, iniţiator şi coordonator programe educaţionale, realizator TV;
Cristian Pătrășconiu – jurnalist și scriitor, a publicat un prim volum de poezie și alte șase de convorbiri, este activ în mod constant în mediul cultural românesc și e implicat în numeroase proiecte editoriale tipărite sau online, conduce și coordonează site-urile culturale Marginalia și LaPunkt.ro
Sorin Repanovici – expert în siguranţă nucleară în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare și coordonator Atlantykron;
Lucrețiu Tudoroiu – editor și anticar, fondator al Institutului pentru Memorie Vizuală
Mircea Vasilescu – scriitor, profesor universitar, jurnalist, predă cursuri despre mass-media, politici culturale, marketing cultural, presă culturală. A condus, în calitate de redactor șef, revista Dilema – între 1998 și 2015.

Coordonatori VINARIUM editia pentru Centenarul Marii Uniri: Ana Sapungiu, Catalin Paduraru, Cezar Ioan
Sesiunile de evaluare și selecție a vinurilor au fost coordonate de singurul Master of Wine de origine română, Ana Sapungiu, împreunã cu Cătălin Păduraru, CEO al IWCB, și de publisherul revistei Vinul.Ro. Au mai contribuit semnificativ la buna organizare și derulare a evenimentelor somelierii Avram Laurențiu Achim și Sergiu Nedelea

Unul dintre scopurile VINARIUM este și acela de a ajuta oamenii, nu doar vinurile: organizatorii au pus la punct o colaborare cu Hospice Casa Speranței, urmând să ofere o colecție de vinuri laureate și autografiate, care să fie licitate sau oferite marilor sponsori care susțin activitatea fundației. “Iar dezvoltarea imaginii vinului – și în special a oenoturismului – este o șansă reală de dezvoltare pentru comunitățile din zonele viticole”, a subliniat Cătălin Păduraru.

Criticul de artă Adrian Buga crede că demersul Vinarium ajută “prin popularizare și prin ruperea misterului și elitismului legat de vin: vinul trebuie dus în zona maselor”

Arhitectul Augustin Ioan e de părere că “proiectul Vinarium este extrem de interesant și este unul dintre cele mai originale legate de Centenar” și găsește o asemănare între arhitectură și vin: “în ambele cazuri e vorba de respect față de spiritul locului” 

Actorul Adrian Păduraru spune că “vinul e una dintre ferestrele către cunoaștere și este una dintre valorile cu care putem concura în lume, o valoare care poate fi cunoscută și cu care putem să trimitem un semn lumii”

Scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu e convins cã, “dacă e de găsit speranță în aceste vremuri poate tulburi ale României, atunci e de găsit cu siguranță în vin și în cultura vinului – pentru că acestea merg împreună”

Selecția „VINARIUM – 100 de vinuri reprezentative românești pentru 100 de ani de România Mare”

(ordinea de mai jos este alfabetică)

1000 de Chipuri Fetească Neagră 2015, Crama 1000 de Chipuri

1000 de Chipuri FN 14 Fetească Neagră 2014, Crama 1000 de Chipuri

AEQUILIBRIUM Pinot Gris 2017, Crama Hamangia

AEQUILIBRIUM Rose Cabernet Sauvignon 2017, Crama Hamangia

Alira Grand Vin Fetească Neagră 2014, Crama Alira

Ammos – Cabernet Sauvignon & Merlot 2016, Crama Histria

Anca Maria Sauvignon Blanc 2017, Domeniul Vlădoi

Anima Cabernet Sauvignon 2014, Aurelia Vişinescu Wines (Domeniile Săhăteni Winery)

Apogeum Fetească Neagră 2014, Domeniile Viticole Tohani

Aramic Rose Pinot Noir 2017, Crama Aramic

Avincis Crâmpoşie Selecţionată 2017, Crama Avincis

Bacanta Fetească Neagră 2014, Crama Gîrboiu

Balada – Sauvignon Blanc & Fetească Regală 2017, Vinăria DAC (Rep. Moldova)

Budureasca Premium Fume – Sauvignon Blanc & Pinot Gris & Chardonnay 2017, Viile Budureasca

Caii de la Letea Ediţie Limitată Aligote 2017, Via Viticola Sarica Niculiţel

Caii de la Letea Ediţie Limitată Rose – Fetească Neagră & Pinot Noir & Syrah 2017, Via Viticola Sarica Niculiţel

Chateau Valvis Cabernet Sauvignon 2015, Domeniile Sâmbureşti

Chateau Vartely Chardonnay Botrytis 2013, Chateau Vartely (Rep. Moldova)

Colocviu la Paris Busuioacă de Bohotin 2017, Casa de vinuri Cotnari

Colocviu la Viena – spumant brut natur – Frâncuşă 2016, Casa de vinuri Cotnari

Conu’ Albu Merlot 2016, Crama Viişoara

Conu’ Albu Sauvignon Blanc 2017, Crama Viişoara

Corcova Sauvignon Blanc 2017, Cramele Roy & Dâmboviceanu

Corcova Rose – Cabernet Sauvignon & Syrah & Merlot 2017, Cramele Roy & Dâmboviceanu

Crama Trantu Fetească Neagră 2016, Vinex Murfatlar

Cuvée Charlotte – Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră 2012, SERVE

Cuvée Dolette Rose – Pinot Noir & Syrah & Busuioacă de Bohotin 2017, Domeniile Viticole Tohani

Cuvée Grandiflora – Cabernet Sauvignon & Merlot & Negru de Drăgăşani 2013, Crama Avincis

Cuvée Uberland – Cabernet Sauvignon & Merlot 2015, Cramele Recaş

DAVINO Domaine Ceptura Blanc – Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Riesling 2017, Unicom Production

DAVINO Domaine Ceptura Rouge – Fetească Neagră & Merlot & Cabernet Sauvignon 2014, Unicom Production

DAVINO Flamboyant – Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră 2014, Unicom Production

Dealu Negru by Jelna – Amprenta Transilvaniei Sauvignon Blanc 2017, Crama Jelna

Diamond Magnum Rose Busuioacă de Avereşti 2017, Crama Avereşti

Dinastia Basarabi Chardonnay 2016, Domeniul Vlădoi

Domenii Tămâioasă Românească 2017, Casa de vinuri Cotnari

Domenii Fetească Neagră 2015, Casa de vinuri Cotnari

Domeniile Sâmbureşti Chardonnay 2017, Domeniile Sâmbureşti

Drăgaica Roşie – Fetească Neagră & Cabernet Sau­vignon & Merlot & Shiraz 2015, Crama Oprişor

EPICENTRUM Rose – Fetească Neagră & Cabernet Sauvignon 2017, Crama Gîrboiu

Epopée Syrah 2015, Domeniul Catleya

Equinox Syrah 2015, Crama Domnească (Rep.Moldova)

Equinox 5 Elemente – Merlot, Syrah & Carmenere & Malbec & Rară Neagră 2014, Crama Domnească (Rep.Moldova)

Et Cetera Cuvée Rouge Premium – Cabernet Sau­vignon & Merlot & Saperavi 2014, Crama Et Cetera (Rep.Moldova)

Et Cetera Premium Merlot 2014, Crama Et Cetera (Rep.Moldova)

Fort Silvan 47 Merlot 2016, Bibrokem

Freamăt Rose – Merlot & Cabernet Sauvignon & Syrah 2017, Domeniul Catleya

Gramma Fetească Albă 2017, HD Wines

Gramma Aligote 2017, HD Wines

Gramofon Wine Fetească Neagră 2017, Gramofon Wine

Iacob – Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră 2015, Unicom Production

Imperfect Fetească Neagră 2015, Crama Rasova

Issa Sauvignon Blanc 2017, Crama La Salina

Issa Chardonnay 2017, Crama La Salina

La Cetate Fetească Neagră 2016, Crama Oprişor

Lacerta Cuvée X – Sauvignon Blanc & Pinot Gris & Rhein Riesling & Fetească Albă & Chardonnay 2015, Lacerta Winery

Lacerta The Vintage Collection – Cabernet Sauvignon & Shiraz 2011, Lacerta Winery

Lechburg Fetească Regală 2017, Lechburg Winery

Lechburg Riesling de Rhin 2016, Lechburg Winery

Mirabilis Machina Fetească Neagră 2013, Vincon Vrancea

Mysterium – Tămâioasă Românească & Sauvignon Blanc 2017, Jidvei

Nativus Zghihară de Avereşti 2017, Crama Avereşti

Nativus Fetească Neagră 2016, Crama Avereşti

Nectar of Transylvania Muscat Ottonel 2016, Liliac Winery

Nedeea – Fetească Neagră & Negru de Drăgăşani & Novac 2016, Vinarte (Neo Bachus)

Negre – Fetească Neagră & Rară Neagră 2016, F’autor Winery (Rep.Moldova)

Negru de Ceptura – Cabernet Sauvignon & Merlot & Fetească Neagră 2014, Crama Ceptura

Negru de Purcari Vintage – Cabernet Sauvignon & Saperavi & Rară Neagră 2013, Purcari Winery (Rep. Moldova)

Noble 5 – Cabernet Sauvignon & Syrah & Merlot & Pinot Noir & Fetească Neagră 2015, Viile Budureasca

Origini Fetească Neagră 2015, Viile Budureasca

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2017, Jidvei

Owner’s Choice Maria Fetească Albă 2017, Jidvei

Piatra Soarelui Sauvignon Blanc 2017, Crama Aramic

Prince Matei Merlot 2011, Vinarte (Neo Bachus)

Prince Mircea Merlot 2016, Vinarte (Neo Bachus)

Private Selection by Liliac Merlot 2015, Liliac Winery

Rezerva Merlot 2015, Crama Ferdi

Rezerva Cabernet Sauvignon 2015, Crama Ferdi

Selecţii Frâncuşă 2017, Cotnari

Selecţii Blanc Cotnari – Frâncuşă & Fetească Albă & Tămâioasă Românească 2017, Cotnari

Serafim Merlot 2014, Licorna Winehouse

Serafim Sauvignon Blanc 2016, Licorna Winehouse

SOLO Quinta – Chardonnay & Sauvignon Blanc & Fetească Regală & Muscat Ottonel & Cabernet Sauvignon 2017, Cramele Recaş

Spumant Blanc de Noirs Pinot Noir 2014, Domeniile Panciu

Spumant Cuvée Prestige – Pinot Noir & Chardonnay & Fetească Regală 2014, Domeniile Panciu

Taraboste roşu – Cabernet Sauvignon & Merlot 2015, Chateau Vartely (Rep. Moldova)

Terra Pretiosa Cuvée Or Pinot Noir 2016, Domeniile Viticole Franco-Romane

Terra Romana Milenium – Sauvignon Blanc & Char­donnay & Riesling de Rin 2016, SERVE

Terra Romana Rose – Merlot & Fetească Neagră 2017, SERVE

Terre Precieuse Fetească Neagră 2015, Domeniile Viticole Franco-Romane

Thesaurus Amadoc Pinot Noir 2016, Thesaurus Wines

Thesaurus Reserve – Shiraz & Cabernet Sauvignon & Merlot 2015, Thesaurus Wines

Timbrus Rară Neagră 2016, Crama Bravo Wines (Rep.Moldova)

Tortuga – Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră 2015, Crama Rasova

Trilogie în Alb – Fetească Albă & Fetească Regală & Fetească Neagră 2017, Via Viticola Sarica Niculiţel

Valahorum – Chardonnay & Sauvignon Blanc & Tămâioasă Românească 2016, Domeniile Viticole Tohani

Via Marchizului Negru de Drăgăşani 2016, Viile Metamorfosis

Villa Vinea Premium Fetească Regală 2017, Castel Vinum

Vinohora – Rară Neagră & Malbec 2016, Purcari Winery (Rep. Moldova)

Vinoteca Grasă de Cotnari 2000, Cotnari

Nota redacției: Lista alăturată reprezintă selecția VINARIUM obținută din evaluarea vinurilor înscrise spre jurizare de către producători. Facem precizarea că există, desigur, posibilitatea ca și alte vinuri de la respectivele crame (sau de la altele) să fi meritat selectarea, dar nu au fost înscrise.

Mai multe branduri românești au ales să sprijine VINARIUM – și nu neapărat având ca obiectiv vizibilitatea, ci dorința de a se angrena într-un mecanism de promovare a României care, în final, ar putea contribui la nașterea unui mediu economic și mai ales moral de calitate superioară în țara noastră: Nissan România, Valdo Invest, Agricover, La Mama, Aqua Carpatica, Fan Courier, Agri Ionica, WineTaste by Sergiu Nedelea, SavorHD.TV, Vinul.ro

Partenerii si sponsorii VINARIUM