Când auzi de cherhana, te gândesti la peste si fructe de mare proaspete si la o întindere imensa de apa, de unde sunt pescuite zilnic bunatatile preparate simplu, la plita, la gratar, la cuptor sau prajite, cu mujdei si mamaliga.

 

Dar cum iarna nu-i ca vara, când e frig nu te poti duce pâna la Marea Neagra sa manânci un peste proaspat. Însa, poti veni la Cherhanaua Ancora, unde e mereu vara, iar echipa de fete si baieti veseli va asteapta cu bunatati si bunatate.

De cum treci pragul frumoasei case de pe malul Lacului Herastrau, din dreptul Debarcaderului, te simti ca într-o taverna greceasca, la fel de mult cum te simti ca la o cherhana de pe malul Marii Negre, iar pestii si fructele de mare autohtone fac concurenta serioasa fratilor si surorilor din alte mari si oceane.

La bucatarie, chef Florin Ivan este la butoane de patru ani si jumatate, de când exista Cherhanaua Ancora, un pasionat de retetele marinaresti face clientii sa revina. Sunt multi care ne viziteaza constant pentru borsul lui de peste sau pentru calcanul proaspat la cuptor.

Lui chef Florin îi place sa vina mereu cu ceva nou, sa reinventeze preparate vechi de secole din satele de lânga ape. Ultima reteta, în acest sens, este o ciorba care se manânca într-un singur loc din România, la Sf. Gheorghe, în Delta Dunarii, numita storceag.

 

Chef a luat reteta lui Radu Anton Roman, un amestec de bucatarie ucraineana si româneasca, si a respectat-o întocmai: cu sturion, acrita cu otet, dreasa cu smântâna, a presarat la finalmarar si a lasat la aprecierea clientului sa puna usturoi si ardei iute dupa pofta inimii.

Meniul de la Cherhanaua Ancora e foarte variat, cu pesti de mare si Dunare, sau pesti de ocean, cu fructe de mare de la noi, sau de la altii, preparate à la carte. Sunt o sumedenie de gustari reci de cherhana sau de masa mediteraneeana, de la icrele de stiuca natur sau cu ulei de sâmburi de struguri, la zacusca de casa cu sturion, sau la tartar de somon salbatic cu avocado.

Nici dintre gustarile calde nu e usor sa alegi. Avem hamsii prajite cu gustul inconfundabil de cherhana pe plaja, chiftele de peste la plita, frigarui de rapene sau rapane la tigaie, midii în cochilie cu sos de vin alb, la tigaie cu ardei iute si usturoi sau midii pane.

Platoul Marea Neagra este pentru cel putin doua persoane înfometate, are de toate, de la hamsii, guvizi sau stavrid, midii pane, rapene si chiftele de peste. Rapanele si midiile se împrietenesc de minune si într-o ciorba iute, ca alternativa la borsul traditional pescaresc sau la cel de sturion.

Si am ajuns la pestii nostri proaspeti: calcan, sturion, chefal, crap, somn, salau, pe care îi puteti savura în saramura (crapul si somnul), la plita, la gratar, la cuptor sau prajiti cu mujdei si mamaliga, sau cu legume la gratar, cartofi la cuptor, piure.

Pentru cei care vor sa simta Grecia mai aproape, avem un meniu din care nu le va fi usor sa aleaga: supa de fructe de mare si peste, despre care multi zic ca e mult mai buna decât la altii, somon salbatic cu piure de mazare – exemplu de farfurie pe care o manânci mai întâi cu ochii, ton în crusta de susan cu sparanghel – ”un rege al gusturilor”, file de dorada la plita cu orez cu susan negru – pestele preparat simplu si însotit de orezul cu susan negru pentru un rafinament aparte, dover sole, lup de Chile, lup de piatra, lup de mare. La fel si fructele de mare – de la caracatita, la calamari, la creveti Black Tiger, la sepie – sunt extrem de apreciate de clientii nostri.

Si marii iubitori ai bucatariei italiene îti gasesc un loc la masa noastra. Avem paste facute în casa sau risotto combinate cu fructe de mare, sau simple spaghetti cu ardei iute, usturoi si-o ploaie de parmezan, de-si vine sa mai ceri o portie de fiecare data.

Daca nu va dati în vânt dupa peste, avem si rata, curcan, vita, porc, foarte bine preparate. Dar noi o sa va povestim mereu de pestii nostri proaspeti, exemplar gatisi.

Si pentru desert avem clienti care revin, mai ales copii: pe lânga tortul casei si înghetata artizanala, gasisi la noi si cheescake – poate cel mai bun cheescake din Bucuresti, mousse de ciocolata alba cu fructul pasiunii si zmeura, tiramisu, tarta cu fructe de sezon, chocolate fondant cu înghetata, toate facute cu ingrediente de cea mai buna calitate, frisca naturala, fara niciun adaos necurat.


Acestea fiind zise, Cherhanaua Ancora din Herastrau are usile deschise pentru voi. Va asteptam întotdeauna cu mult drag, bunatate si bunatati!

Cherhanaua Ancora
Adresa: Sos. Nordului 7-9, Bucuresti (lânga Debarcader)
Rezervari: Telefon: 0721.33.55.55, 0724.33.22.33
Luni – Duminica: 12:00 – 24:00
Email: contact@ancora-cherhana.ro
Website: www.ancora-cherhana.ro